Borgmester Ane Hansens mening i AG nr. 5 2021

8. februar 2021

Tilioq har i samarbejde med AG fået lov til at dele borgmester Ane Hansens mening, der udkom onsdag d. 3. februar 2020. Her efterlyser hun et større samarbejde omkring de psykisk syge. Tilioq kan godt genkende ordlyden i indlægget. Se mere om emnet i Tilioqs viden om psykiatri og på vidensbanken.

Jeg efterlyser et større samarbejde omkring de psykisk syge

Kommunalbestyrelsen lægger vægt på, at borgerne i kommunen har et trygt liv. Sundhedsvæsenet har afdelinger i byer og bygder og vi hos kommunen har ansvaret for det sociale område. Disse områder har også ansvar for borgernes tryghed. Man ved at der er omkring 1.400 personer der har en psykisk sygdom her i landet, og disse er borgere i de 5 kommuner.

Ifølge spørgsmål til Naalakkersuisut , er 145 børn og unge med psykisk sygdom blevet behandlet i den psykiatriske afdeling. Ud fra de tal vi allerede ved, kan vi ikke komme uden om at skulle handle over for mennesker med vidtgående psykiske sygdomme.

I Kommune Qeqertalik har vi et initiativ der sigter på, at alle borgerne skal leve sammen, og i denne indsats ønsker vi et større samarbejde med sundhedsvæsenet. I følge loven skal de psykisk syge, undersøges og diagnosticeres i sundhedsvæsenet, hvorefter kommunerne skal udarbejde tiltag og handlingsplan og ud fra disse informationer. Her i kommunen mener vi, at det tager alt for lang tid med at stille en diagnose af de psykisk syge. Især i bygderne og i de mindre byer går der alt for lang tid med at stille diagnoser for vores psykisk syge borgere.

Netop af disse grunde, efterlyser jeg et større samarbejde mellem kommunerne og Naalakkersuisut. Vi servicerer vores borgere, og det er nødvendigt at vi har et fleksibelt og trygt samarbejde om serviceringen af vores borgere.

Ane Hansen,
Inuit Ataqatigiit,
Borgmester i Kommune Qeqertalik