Jeg har fået en bedre forståelse om handicap

10.11.2021

Efter en uge som praktikant hos Tilioq, hvor jeg har lært om rettigheder for personer med handicap.
af: Alina Jarniewska

-Jeg går i 10. klasse i Minngortuunnguup Atuarfia. Jeg har valgt Tilioq som praktikplads, fordi det lød spændende og interessant. Jeg vidste i forvejen at man arbejder med politik om handicapområdet, og var nysgerrig på hvad det præcist var.

Handicaptalsmandsinstitutionen Tilioq er en politisk uafhængig institution under Grønlands Selvstyre og ligger i Sisimiut. Tilioqs opgaver er lovbundne og at sikre og fremme personer med handicaps interesser i samfundet med udgangspunkt i FN’s handicapkonvention. Deres opgaver er blandt andet at rådgive og vejlede personer med handicap og deres pårørende om deres rettigheder og klageadgang, og formidle information om personer med handicaps forhold i Grønland.
-Jeg har læst om handicap konventionen og lært meget om handicap rettigheder, blandt andet artikel 9 om tilgængelighed der handler om personer med handicap har ret til et selvstændigt liv og til at deltage i samfundet som alle andre. I Tilioq holder de ofte møder om deres opgaver. Jeg var med til nogle stykker, som blandt andet handlede om det kommende ungemøde, de skal holde i Sisimiut.
Jeg fik set nogle videoer på YouTube, som Tilioq har lavet med personer med handicap, der har titlen ”Mit usynlige handicap”. Det var nogle videoer med personer der har et handicap, som fortæller om deres hverdags kampe for at være en del af samfundet og at de ønsker at blive behandlet ligesom alle andre.
Nordisk ungemøde

21 unge med handicap fra norden, som Norge, Danmark og Grønland skal mødes i Sisimiut til et politisk og socialt møde om kreativ aktivisme og rettigheder for personer med handicap. Jeg var med til at forberede ved at pakke nogle ting fra Tilioq, som de unge skal have, de skal have en pakke med handicap konventionen, popsockets til mobiltelefoner, nøgleringe med refleks og lys, postkort, kuglepen, notesblokke og bolsjer.