Solstrålehistorie fra Nanortalik

14.04.2020

Tilioq udgav et portræt af Hans Lothsen Semsen fra Nanortalik i sin rejserapport fra Kommune Kujalleq. Han kæmpede for at få sit hjem tilpasset. 9 måneder efter orienteringsrejsen til Kommune Kujalleq er der gode nyheder fra Hans.

-Jeg kan uden besvær nu komme rundt med min kørestol i stuen, køkkenet og ind og ud af mit hus, lyder det glad fra Hans Lothsen Semsen d. 14.maj 2020 over telefonen til Tilioq.

Tilioq besøgte Hans Lothsen Semsens hjem i Nanortalik i august 2019 og så, hvilke udfordringer han dagligt kæmpede med for at kunne have et selvstændigt liv og for at kunne komme ind og ud af sit hjem med sin kørestol. Han fik et handicap, da han i 2014 blev blæst omkuld af stormen, hvor han mistede bevidstheden og evnen til selv at kunne gå. Efter et halvt år på Rigshospitalet kom han hjem til Nanortalik i en kørestol.

-Hver gang jeg skal ind eller ud af huset, så står jeg op og læner mig op af trappegelænderet og tager fat om min kørestol og hiver den ind eller ud af huset, forklarede Hans dengang. Hans hus er et BSU type 18 dobbelthus med trapper til en sti, som fører op til en vej.

Tilioq kan ikke sagsbehandle, men institutionen kan vejlede og rådgive borgere om lovgivningen og rettigheder for personer med handicap, eller om klagemuligheder til Det sociale ankenævn og Ombudsmanden. I særligt bekymrende tilfælde laver vi underretninger eller bekymringsskrivelser til kommunerne, hvis vi vurderer at der er tale om en situation, hvor personer med handicaps sundhed, trivsel og udvikling kan være i fare.

-Vi er så glade for, at vores rådgivning og vejledning har hjulpet Hans, og at vi må dele hans historie. Den nye lov om støtte og hjælp til person med handicap rummer mange muligheder. Vi er glade for, at Kommune Kujalleq har implementeret lovgivningen, og at Hans har fået den støtte og hjælp, han har krav på, siger Handicaptalsmanden Christina Johnsen.

Tilioq besøgte Hans Lothsen Semsens hjem i Nanortalik i august 2019 og så, hvilke udfordringer han dagligt kæmpede med for at kunne have et selvstændigt liv og for at kunne komme ind og ud af sit hjem med sin kørestol.

Hans trækker sin kørestol op og ned ad trapper

Tilioq besøgte Hans Semsen Lothsen i Nanortalik i 2019. 

hans hjem var ikke tilpasset en kørestol på daværende tidspunkt

Ny rampe

maj 2020 melder Hans at nu var hans nye rampe færdig

hjemmet er tilpasset kørestolen

Hans kan nu uhindret køre fra stue til køkken og ud af huset.