Specialenheden gælder nu for alle uddannelsesinstitutioner

06.09.2021

Tilioq viderebringer en nyhed fra Specialenheden.

Specialenheden er også til rådighed på din uddannelsesinstitution

I 2017 igangsatte Departement for Uddannelse en forsøgsordning på den gymnasiale uddannelse, for uddannelsessøgende med særlige behov. Det er uddannelsesøgende med handicaps eller diagnoser, der gør, at de ikke vil kunne gennemføre den gymnasiale uddannelse på almindeligvis. GUX S er en mulighed for uddannelsessøgende som søger GUX, hvor der vil være øget støtte og mulighed for særligt tilrettelagte individuelle gymnasiale uddannelsesforløb.

I forbindelse med at forsøgsordningen GUX S blev til, er der ligeledes blevet oprettet en Specialenhed. Denne Specialenhed er med til at sikre, at de elever der søger sig optaget på GUX S bliver visiteret, foruden at følge op på efteruddannelse af lærere og mentorer, der skal have kontakt med disse elever. Specialenheden rådgiver ligeledes gymnasieskolerne, således de kan tilrettelægge individuelle uddannelsesforløb for eleverne, der tager udgangspunkt i deres særlige behov.  

Specialenheden kan kontaktes af elever, forældre, pårørende, undervisere og andre der kunne have tilknytning til en elev der overvejer at søge GUX S eller allerede går på GUX S.

Forsøgsordningen GUX S er løbet fra 2017 til og med sommeren 2021. I August 2021 blev forsøgsordningen GUX S startet op igen, for en ny tre årige periode. Forsøgsordningen er løbende blevet evalueret og Departement for Uddannelse, har vurderet, at man gerne vil udbyde Specialenhedens ekspertise ud til andre uddannelsesinstitutioner. Det drejer sig om brancheskolerne, Majoriaq, de videregående uddannelser m.m.

Fra og med august 2021, kan andre uddannelsesinstitutioner, end GUX indhente hjælp, støtte, vejledning og rådgivning fra Specialenheden, såfremt man har en elev med særlige behov (såsom autisme, Aspergers Syndrom, ADHD, ordblind m.m.), således at der kan tilrettelægges uddannelsesforløb for den enkelte i samarbejde med eleven, evt. dennes forældre eller værge, vedkommendes skole, sagkyndige og den tilknyttede kommune. Samarbejdet anses for en nødvendighed for at kunne koordinere f.eks. i forhold til evt. overgang fra sociale ydelser til uddannelsesstøtte eller omvendt, evt. ændringer i boligforhold (f.eks. fra kollegie til socialbolig eller omvendt), evt. overgang fra skoleophold til praktikplads eller omvendt m.m. 

Ønskes yderligere oplysninger m.m., er I velkomne til at tage kontakt til Specialenhedens leder, Else Poulsen på: mailadresse: elmo@cak.gl. eller Tlf.nr.: +299 64 78 53.