Stolt og Stærk

10.10.2022

Tilioq lancerer unges opråb om rettigheder i forbindelse med handicapuge 41.

-Stolt, Stærk og Synlig lød råbene fra grønlandske, danske og norske unge med handicap, da de gik igennem Oslos gader i Norges Disability Pride - også kaldet Stolthedsparaden i maj 2022. Denne parade har inspireret de unge fra KIIP (Grønlandsk forening for unge med handicap) SUMH (sammenslutningen af unge med handicap fra Danmark) og Unge Funksjonhemmede (fra Norge) til at være stolte og stærke og råbe op om rettigheder for personer med handicap.

Opråbene fra Stolthedsparaden i Norge skal have genklang under handicapuge 41, den norske aktivist Ingrid Thunem, der har besøgt Sisimiut i forbindelse med unge mødet i 2021 tog imod grønlandske og danske rettighedsaktivister.

-Jeg kan være aktivist. Stærkere sammen! Når vi står sammen på tværs af landegrænser og kæmper for vor fælles frihed, så kan vi flytte bjerge. Ved at være nordiske aktivister sammen lærer vi, inspirerer og motiverer hinanden. For alle er mer end sin funktionsnedsættelse og sammen kræver vi vores menneskerettigheder.

Ingrid Thunem fra Norge gik sammen med Nicoliinnguaq Cortzen, Marita Jessen, Karina Rasmussen og formanden for KIIP Ellen Møller, og Rikke Sørensen og Emilie Gahli fra den danske forening SUMH med ca. 500 mennesker i Oslos gader under stolthedsparaden

Turen til Norge var fyldt med politiske debatter, læring, samarbejde og ikke mindst en fejring af diversiteten. Under overskriften ’stolt, stærk og synlig’ blev der krævet fuld ligestilling for personer med handicap i Norge. Og der blev der sat fokus på, at personer med handicap kan og vil bidrage til samfundet, hvis de får den støtte de har ret til ifølge handicapkonventionen.

Ellen Møller der er formand for KIIP blev inspireret af de oplevelser hun fik i Norge, og hun vil gerne sætte fokus på bedre tilgængelighed i Grønland.

-Vi var ude at sejle med en båd der kan tage alle passagerer med ombord, selv personer i kørestol. Vi har i Grønland brug for sådanne tilgængelige tilpasninger. I Oslo kunne vi komme ind i alle offentlige steder, bygninger og overnatningssteder, fordi de er tilgængelige, vi burde lave tilpasninger som dem, siger Ellen Møller.

Programmet i Oslo var fuldt pakket med forskelligartede aktiviteter. Tilioq og ungdomsforeningerne deltog i en konference, et bannerværksted, Stolthedsparaden og til Stoltnat – en fejring af weekendens aktiviteter. Derudover holdt ungdomsorganisationerne møde om det fremtidige nordiske samarbejde mellem unge med handicap.
Stolt og stærk kampagnen kan ses på Tilioqs facebook side fra mandag til søndag, hvor der vil komme opslag med unge med handicap fra Norge, Danmark og Grønland.

-Personer med handicap har ret til at kunne deltage i fritidsliv, sport og aktiviter ligesom alle andre. Ikke mindst for børn og unge er dette vigtigt. Det betyder, at vi som samfund har en forpligtelse til at fjerne de barrierer, som i dag vanskeliggør dette. Det skal blive lettere for mennesker med funktionsnedsættelser, at være fysisk aktive og deltage i sport og andre organiserede foreningstilbud. De unge mennesker der i maj repræsenterede Grønland i Stolthedsparaden, gjorde det stærkt og det er mit håb, at den energi de helt tydeligt havde med sig hjem til Grønland vokser og forplanter sig i samfundet. Unge med handicap har som alle andre unge ret til et aktivt og også fysisk aktivt liv og deltagelse på områder i samfundet, siger Anja Hynne Nielsen.