UDDRAG FRA TILIOQ I NORD: Der mangler værested og bofællesskab i Qaanaaq

25.09.2020

Qaaqqutsiannguaq Nielsen ønsker at få sit eget værelse og et værested, hvor han kan komme dagligt. Her er han sammen med sin mor Korna.

Qaaqqutsiannguaq Nielsen savner et værested for personer med handicap. Da der ikke er et beskyttet boenhed eller bofællesskab for personer med handicap i Qaanaaq bor han hjemme hos sine forældre.

Qaaqqutsiannguaq på 23 år bruger formiddagene på at gå op og ned af Qaanaaqs hovedgade, hvor der ligger en Pilersuisoq butik samt Avannaata Kommunias kontor, for at få tiden til at gå. – De har lukket ned for værestedet, og han har intet sted at komme til mere, siger hans mor Korna Nielsen om Qaaqqutsiannguaqs situation. Værestedet er lukket ned og omdannet til skolefritidsordning, og Qaaqqutsiannguaq mangler derfor nu et værested, hvor han mødes med andre personer med handicap og lave håndarbejde eller husflid.

– Jeg savner værestedet, det var dejligt at være der, siger Qaaqqutsiannguaq. – Han havde noget at tage sig til, da værestedet var åbent. Han var en slags pedel på stedet, hvor han gik ud med affaldet, bryggede kaffe, ordnede ting og støvsugede hvis der var for meget sand i huset, siger Korna om hvad Qaaqqutsiannguaq lavede på værestedet.

Nu laver han husarbejder i hjemmet, fordi han ikke har noget andet at tage sig til. – Han ordner vasketøj, gør rent og vasker op, siger Korna om hvad Qaaqqutsiannguaq får dagen til at gå med.

Det tidligere værested for personer med handicap er omdannet til et skolefritidsordning. Personer med handicap mangler fortsat et værested i Qaanaaq. 

– Det har en negativ konsekvens for ham at der ikke er et værested. Der blev ellers åbnet et nyt værested for personer med handicap i Qaanaaq i juni, kort efter Tilioqs besøg. Den nåede kun at være i brug den ene dag, men så sagde personalet op i protest over forholdene på det nye værested og det lukkede igen ned. Kommunen åbnede ellers et ny værested på en
såkaldt festsal der ligger ved rækkehusene, siger Korna der er mor til Qaaqqutsiannguaq.

Qaaqqutsiannguaq ønsker at få sig eget soveværelse, men der findes ingen tilbud om beskyttet boenhed i Qaanaaq.

Ingen bofælleskab i Qaanaaq Qaaqqutsiannguaq Nielsen bor hjemme hos sin forældre, i et hus på 64 kvadratmeter med to soveværelser. I huset bor der 5 mennesker, hvor Qaaqqutsiannguaq har en seng inde på sine forældres soveværelse.

Han ønsker ellers at have sit eget værelse, gerne i et bofællesskab med andre personer med handicap. Men, der findes ingen beskyttede boenheder eller bofællesskaber i Qaanaaq. – Jeg er fra Nanortalik, hvor jeg har set personer med handicap bor i bofællesskaber, og vi mangler noget lignende her i Qaanaaq, siger Korna.

Læs hele historien om Qaaqqutsiannguaq i rejserapporten til Qaanaaq Tilioq i Nord på s. 71