Vigtig konference om handicappolitik i Ilulissat

12.05.2023

 

Tirsdag samles ministre, departementschefer, socialforvaltningerne, socialrådgivere og alle de grønlandske handicapforeninger for at diskutere, hvordan vi bedst muligt skaber et Grønland for alle på tværs og på trods af handicap.

 

Grønlands handicaporganisationer diskuterer handicappolitik med politikere og myndigheder

Det bliver spændende, når der skal diskuteres handicappolitik på Tilioqs årlige konference i Ilulissat på tirsdag. Alle landets handicapforeninger er samlet, og interessen fra myndigheder og politikere har været overvældende.

”Den store interesse for konferencen tyder på, at flere har fået øjnene op for, hvor dårligt situationen på handicapområdet er. Jeg tror også, det viser, at både politikere og myndigheder nu også ønsker at gøre noget ved den måde, vi som samfund behandler folk med handicap på, så vi faktisk overholder helt basale menneskerettigheder” siger Anja Hynne Nielsen, handicaptalsmand i Tilioq

Mennesker med handicap og deres pårørende kæmper i dag ofte endeløse kampe for at få den hjælp og støtte, de har ret til, men ofte ikke får. Sagsbehandlingen og kommunikationen med kommunen opleves ofte som en lang og sej kamp, hvilket betyder, at mange familier knækker nakken eller flytter fra landet, i et forsøg på at få bedre livsmuligheder.

Formålet med konferencen er at styrke det tværfaglige samarbejde og engagementet i det fælles ansvar for at sikre en implementering af FN’s handicapkonvention i Grønland. FN’s handicapkonvention understreger, at alle har ret til at leve et selvstændigt liv og til at være en del af samfundet. Det har Grønland forpligtet sig til at sikre, men der er lang vej igen.

Anja Hynne Nielsen siger:

”Derfor samler vi myndigheder, eksperter og handicaporganisationer fra hele landet for at se hinanden i øjnene og finde frem til, hvordan vi sikrer, at Grønland er et sted, hvor der er plads til alle på tværs og på trods af handicap.”

På konferencen vil handicaporganisationerne, myndigheder og politikere deltage i workshops og paneldebatter, hvor de skal dele deres erfaringer og ideer til, hvordan vi forbedrer vilkårene for folk med handicap. Tilioq og landets handicaporganisationer håber, at konferencens diskussioner vil blive taget seriøst i det politiske arbejde omkring en ny handicaphandlingsplan, der lige nu foregår i Naalakkersuisut.

Derfor vækker det også glæde og anledning til forhåbninger, at Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Familie og Sundhed, Mimi Karlsen, og andre centrale aktører møder op og er klar til at diskutere, hvordan vi bedst muligt får alle med i fællesskabet.

 

Individuelle løsninger og individet i centrum

Konferencen vil særligt stille skarpt på nye, konkrete løsninger i Grønland og på, hvad det betyder at sætte individet i fokus i dets eget liv.

Anja Hynne Nielsen udtaler:

”Vi har brug for, at vi skaber rammer og politik, der først og fremmest har individet i fokus – frem for systemet. Lige nu taber vi alt for mange borgere i processer omkring sagsbehandlingen. Vi har behov for at gøre op med vores system, der sidder fast i en forældet silotænkning.”

På konferencen vil der være en række inspirerende oplæg fra blandt andet Nunavut, Norge og Danmark, hvor eksperter og aktivister vil dele deres erfaringer, som Grønland kan lade sig inspirere af. Konferencen samler nemlig erfaringer fra udlandet, hvor løsningerne på handicapområdet tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov og rettigheder.

Konferencen er arrangeret af handicaptalsmandsinstitutionen i Grønland, Tilioq. Konferencen er kulminationen på et seminar fra den 13.-15. maj, hvor alle landets handicaporganisationer er samlet i Ilulissat for at diskutere udfordringer, dele erfaringer og finde frem til fælles løsninger.

Den 13. maj inviterer foreningerne og Tilioq til åbent hus for alle i Ilulissat med overskriften Nothing about us without us. Programmet findes på Tilioqs facebookside.

For yderligere kommentarer eller interview, kontakt handicaptalsmand, Anja Hynne Nielsen, på tlf.: +299 26 28 71 eller anja@tilioq.gl

 

 

Asannittumik inuulluaqqusillunga

Med kærlig hilsen

Anja Hynne Nielsen

Inuit Innarluutillit Illersuisuat - Handicaptalsmand

 

Mobil: (+299) 26 28 71

Telefon: (+299) 55 19 50

Email: anja@tilioq.gl

www.tilioq.gl