Frederik Elsners musikvideo ”Skizo” har et vigtigt budskab

Tilioq har i samarbejde med Frederik Elsner (F) fået lavet musikvideoen ”Skizo”. Vi mener, at der er et vigtigt budskab i sangen, det er vigtigt at nedbryde fordomme mod personer med psykiske sygdomme og fremme inklusion og skabe et samfund, hvor der er plads til alle. Vi har fået F til at svare på spørgsmål om sangen Skizo og hvordan han møder personer med handicap.

Kan fortælle lidt mere om dit møde med drengen på 17 år med skizofreni, som ikke var i behandling, hvad skete der? Hvordan mødte du ham? Og hvordan påvirkede det dig?

-Jeg mødte ham på en tur med Hinnarik i Østgrønland hvor han var meget fjern. Og jeg havde lyst til at spørge ind til ham om hvordan han havde det. Han var lidt genert i starten med åbnede sig op omkring hans sygdom som han ellers holdt hemmeligt. Det var en stor inspiration at få og spurgte ham om det var okay at jeg skrev en sang om sygdommen og hvad han følte, uden at nævne navne selvfølgelig. Jeg respekterer at han gerne vil være anonym omkring hans sygdom og er sikker på at han en dag vil gå til behandling imod det. Han var flere på en gang. Det var som om at snakke med 2-3 forskellige mennesker i 1. Pludselige grin, pludselig råbe og meget energisk.    

Hvad er dit budskab med sangen ”Skizo”? Hvorfor hedder den ”Skizo” og ikke ”skizofreni”?

-Mit budskab er at kunne få fremmet sygdommen mere. Det var meget interessant for mig at høre hans historie og den ramte mig dybt. Den hedder Skizo fordi jeg synes det var lettere at sige, og mere kunstnerisk titel til en plade.

Under din turne, kom du blandt andet til Sisimiut, der var du også forbi institutionen ”Gertrud Rask’s minde” for at synge for børn og unge med handicap, hvordan var det?! Hvorfor er det vigtigt for dig at komme ud til stedet/ andre institutioner for at optræde udover at spille på koncertsteder?

-Det har altid været vigtigt for mig at komme rundt og spille for børn og unge med handicap. De er også mennesker og skal behandles på lige fod som andre. De er mere hjælpeløse og har brug for alt den hjælp de kan få. De fortjener et godt liv. Jeg elsker at se dem smile og bevæge sig når jeg spiller for dem, det giver mig et meget større hjerte når jeg går derfra og jeg føler at jeg er med til at give dem et bedre og sundere liv. 

Jeg har tilladt mig at stille spørgsmål specifikt ind til dit møde med drengen i Østgrønland samt til selve sangen, og vil tilføje handicaptalsmandens spørgsmål: 

Hvordan møder du personer med psykiske sygdomme? 

Jeg møder dem via mit musik og bliver tit kontaktet om jeg vil spille for dem. Det er jeg glad for.  

Hvad kan vi i samfundet gøre for at fjerne fordomme og tabu om usynlige handicap (herunder skizofreni, bipolare lidelser, ADHD, autisme, hjerneskader efter ulykke, blodprop, hjerneblødning, meningitis mv)

-Vi kan fremme det meget mere ved at lave kampagne budskaber med de mennesker der er ramt. Folk skal se hvor stor et problem det er og det er kun via medierne og fysisk kontakt man vil kunne fremme det mere i Grønland. 

Hvor meget vidste du selv om bl.a. skizofreni før du mødte den unge mand med skizofreni i Tasiilaq? Kan du uddybe hvordan det har påvirket dig?

-Jeg kendte godt til sygdommen i forvejen, men havde aldrig haft en dyb samtale med en person som var ramt af det. Det har da helt klart påvirket mig at snakke med ham, det fik mig til at skrive sangen Skizo hvor Færøske største kunstner gæster med på sangen også.