Interessenter på handicapområdet: Stadig udfordringer med at overholde handicapkonventionen

Tilioqs allerførste seminar i november 2018 for handicapforeninger kulminerede i en konference.

Seminaret og konferencen var en del af et projekt som skal sætte fokus på personer med handicaps rettigheder langs hele kysten.

Konference samlede interessenter inden for handicapområdet. Det betyder, at personer med handicap samt landets handicapforeninger sad ved samme bord som myndigheder og havde mulighed for at ytre sig om deres bekymringer i hverdagen. På den anden side havde myndighederne og institutioner også mulighed for at høre, hvilke udfordringer der findes på den ”anden side”.

Under konferencen kunne deltagerne samle deres spørgsmål fordi der skulle komme en paneldebat, hvor flere eksperterne indenfor handicapområdet skulle samle sig.

Før paneldebatten, fortalte Handicaptalsmand Christina Johnsen om Personer med handicaps rettigheder og hvordan det står til i dag.

– Det er tydeligt at handicapkonventionen stadig mangler at slå igennem. Både hos personer med handicap og myndighederne. Vi får masser af henvendelser som indikerer at vi stadig har et kæmpe arbejde foran os, siger Handicaptalsmand Christina Johnsen.

Hørt

Konferencen gav mulighed for, at Tilioq, kommunerne, departementet for sociale anliggende og andre interessenter at føling med personer med handicaps vilkår og til at tage temperaturen på, hvordan det egentlig står til med overholdelsen af rettigheder for personer med handicap.

– Det har betyder meget for personer med handicap, pårørende og selvfølgelig for de andre interesserenter at blive samlet et sted og blive hørt, siger handicaptalsmanden.

Konferencen blev åbnet af den nye, Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender og Justitsområdet, Martha Abelsen via videooptagelse som blev forhindret i at deltage i konferencen.

I løbet af dagen debatterede deltagerne tværfagligt, de største udfordringer de møder i deres hverdag og hvordan disse udfordringer eventuelt kan løses.

Udover de tværfaglige debatter var der flere oplæg, blandt andet fra Mette Frandsen, fra Institut for Menneskerettigheder. Mette Fransen gav et oplæg om handicapkonventionen og hvor langt Grønland var med at implementere handicapkonventionen.

– Handicapkonventionen er et enormt vigtigt redskab når man arbejder for personer med handicaps rettigheder. Det er en målestok vi måler os efter og derfor er det vigtigt at alle personer der arbejder professionelt med handicapområdet i Grønland kender til denne. Mette oplæg satte fokus på hvor det går godt i forhold til at implementerer handicapkonventionen og hvor der er store udfordringer. Det er kun hvis vi arbejder sammen at vi kan løfte området og sørge for at personer med handicaps rettigheder bliver overholdt. Det er formålet med konferencen, siger projektlederen for arrangementet Anna Ida Hallgaard Jonsson.

En af oplægsholderne var Kirsten Bødker, familiechef i Qeqqata Kommunia, som fortalte om kommunens arbejde med handicapkonventionen.

– Det er dejligt at kommunerne også har fokus på personer med handicaps rettigheder. Det kan kun gå fremad, slutter Anna Ida Hallgaard Jonsson.