Når alt forsvinder på et splitsekund

”Mor, hvad er der galt med min arm”, råber Farda til sin kone Ane fra toilettet.
Det er mandag morgen. Ane og hendes mand Farda hygger sig derhjemme. To dage forinden var Farda kommet hjem fra en moskusjagt i Kangerlussuaq. En tur med hundeslæde på ikke mindre end 320 km.

Det var den sidste sammenhængende sætning, Ane hørte fra Farda de næste mange måneder.

Sort snak
Farda går med hængende arm hen mod sin kone og mumler og snakker sort. Farda er en værre spøgefugl. Så Ane bliver faktisk irriteret på sin mand og siger til ham, at man ikke gør grin med sådan noget. Men han bliver ved. Og pludselig kan Ane se rædslen i hans øjne, mens hun registrer at hans mundvig hænger nedad.

– Så mistede jeg bevidstheden i et kort øjeblik, hvor jeg ikke engang kunne huske nummeret til sygehuset, selv om jeg arbejder der.

Endelig får hun fat i sygehuset og hun får besked på at møde op på sygehuset med ham.

– Jeg nåede ikke engang, at tænke på en ambulance. Jeg fik ringet til taxacentralen og gik ind i soveværelset for at tage tøj på. Jeg gav Farda hans bukser, da han kun havde shorts på. Men han så bare på mig, som om han ikke vidste, hvad bukserne var til for, fortæller Ane om den skæbnesvangre mandag morgen, hvor hendes mand fik en blodprop som ændrede deres liv for altid.

Hvad skal en ske bruges til
Farda blev sendt til SANA den næste dag. Her blev det konstateret, at han havde haft en større blodprop, som krævede en lang genoptræning for at genoptage hans evne til at snakke, men også til at kunne fungere i dagligdagen, for eksempel vidste han ikke, hvad en ske skulle bruges til.

Et sundt, sporty og friluftmenneske, som lige var kommet hjem fra en dejlig jagttur, havde fået en blodprop i hjernen. En blodprop som fik ham til at fuldstændig miste evnen til at snakke og udtale ord, med det resultat at hele hans liv blev vendt op og ned på et splitsekund.

Dagen skal slutte i en god tone
Farda var på orlov fra sit job som politimand, da han fik en blodprop. I dag arbejder han som pedel. Et arbejde han nyder og som får ham ud blandt andre mennesker.

– Det har været vigtigt for Farda og mig, at han fik en dagligdag, så normalt som muligt. Både for hans egen og familiens skyld. Det er ikke et liv at blive hjemme og gemme sig under dynen, siger Ane.

Fardas oplevelse har lært parret at være mere tilgivende i livet.

– Alle de små dagligdags irritationer, som der kan opstå i en familie, har vi ikke længere. Vi lægger vægt på at afslutte dagen i god tone. For vi ved ikke hvad morgendagen bringer. Livet kan ændre sig fuldstændig fra dag til dag, slutter Ane.

Det er nu 6 år siden Farda fik en blodprop og han er nået så langt, at han har fået sin evne til at tale og fungere i hverdage tilbage. Selv om der stadig er store udfordringer nogle dage, lever han et godt liv sammen med sin familie.