Spring navigation over og gå direkte til indhold

Tilioq er klar til workshoppen, og vi glæder os til at møde jer.

Ny workshop skal invitere grønlandske unge med handicap til at udtrykke deres drømme

Plakat til kreativ workshop i Nuuk i april 2024, hvor der vil være digtoplæsning, koncert og politisk debat

I slutningen af april arrangerer Tilioq en ny workshop for unge med handicap i Grønland over to dage, hvor de sammen kan sætte ord på deres tanker og erfaringer.

Af Peter Græsbøll Holm, Nossell & Co.
Udfordringer som ensomhed, skam og stigmatisering har store konsekvenser for unge og voksne med handicap. Dette skaber en samfundsmæssig eksklusion. Eksempelvis tilbydes unge med handicap i Grønland førtidspension og plads på plejehjem – uden anden opfølgende indsats. Tiden er inde til at bryde stigmatiseringen, og det kræver både handling og holdningsændringer. Derfor afholder Tilioq i slutningen af april en workshop for grønlandske unge med handicap. På workshoppen optræder kunstnere og debattører fra Grønland og Danmark. Gennem hands-on arbejde med digtskrivning og tegning, vil workshoppens deltagere få mulighed for at udtrykke sig poetisk og politisk. Derudover vil der også blive afholdt koncert, digtoplæsning og debat, hvor alle er inviteret med.

Workshoppen som helhed afholdes i samarbejde med den danske debattør og iværksætter, Jacob Nossell, og den danske digter, Caspar Eric, den anerkendte grønlandske multikunstner, Rasmus Lyberth, samt udvalgte unge grønlandske kunstnere.

Skriveworkshop med plads til forskelle.

Den danske prisvindende digter, Caspar Eric, vil på den første dag stå i spidsen for en skriveworkshop, hvor unge mennesker med handicap i Grønland vil blive introduceret til digte- og sangverdenen. Det at skrive kan både give os et nyt slags fællesskab, og også et sprog for nogle ting vi måske sjældent taler om.

Caspar Eric siger:- Der sker nogle gange noget vildt, når mennesker med handicap mødes for at skrive om deres erfaringer. Der opstår et fælles rum, hvor skævheden er en præmis, og hvor det er okay at være anderledes.

Skriveøvelserne under workshoppen tager udgangspunkt i Caspars egne erfaringer med at skrive om handicap. Ligesom han også gør det i den anmelderroste handicapdigt-samling, Nye balancer. Caspar Eric vil desuden oplæse fra bogen, Undskyld vi er her. Bogen samler 100 menneskers opråb mod behandlingen af mennesker med handicap i Danmark.

Det er nu, I skal drømme om en bedre verden.

Den danske debattør og iværksætter, Jacob Nossell, gæster også workshoppen. Han har stor erfaring med at råbe den danske offentlighed op, når tingene ikke er som de burde være på handicapområdet. Jacob Nossell vil under workshoppen holde et oplæg om finde sin egen stemme i debatten og det offentlige rum. Han forklarer:

- Det er essentielt, at flere grønlandske unge med handicap finder ud af, at deres stemme har værdi - og kan bruges – til at skabe debat og forandring. Derfor er det en virkelig vigtig workshop, vi tager hul på her.

Hvis der skal ske en holdningsændring, er det vigtigt, at unge fra Grønland kan skabe en stemme i den offentlige debat, og at de kender deres rettigheder.
Jacob Nossell mener, at der er en anden lydhørhed overfor handicapproblematikker i Grønland, end i Danmark. Og han har derfor et kærligt opråb, henvendt til Grønlands unge med handicap:

- Det et nu, de unge skal drømme. Og det er nu, de skal turde sige drømmene højt.

Udtryk og opråb på tværs af genrer og formater.

Workshoppen prydes også af flere grønlandske islæt. Fx kommer multi-kunstneren, Rasmus Lyberth og giver et kunstnerisk indspark. Han skal inspirere de unge til, hvordan man udtrykker sig kunstnerisk. Til workshoppen får de unge dermed en præsentation af forskellige politiske og kunstneriske udtryksformer. Håbet er at give dem mod og motivation til at finde deres egen stemme i handicapdebatten i Grønland.

De unge med handicap har uforløste potentialer.

Handicaptalsmand Anja Hynne Nielsen er begejstret for, at workshoppen bliver en realitet. Hun ser også problematikken i, at der ofte mangler en indsats til at hjælpe unge med handicap i Grønland:

- Grønlandske unge med handicap bliver ofte glemt i systemet, og der er ikke nogen, som følger op på dem, når de først er blevet myndige. Vi har mange unge som kan og vil leve et godt liv på deres vilkår, men vi er ikke gode nok til at støtte dem i at forløse deres potentiale. Det er et svigt og både de unge og samfundet er tabere, hvis vi ikke skaber lige vilkår.

Anja Hynne Nielsen kan nikke genkendende til, at der er en anderledes velvillighed og et lyttende øre fra politikere i Grønland end i Danmark – men der skal handling til. Hun understreger, at det er altafgørende, at unge med handicap sætter ord på deres oplevelser, så både politikere og samfundet som helhed kan få en endnu bedre forståelse for, hvordan det er at være ung med handicap i Grønland. Hun understreger, at workshoppens anden dag – er åben for alle. Her vil der være koncert, digtoplæsning og debat:

- Jeg håber, at mange vil kigge forbi og støtte sagen. Ønsket om at give de unge med handicap en større stemme i debatten eksisterer i Grønland såvel som i Danmark. Vi glæder os til at bidrage til at starte en samtale hos de unge, der kan skabe ringe i vandet og inspirere et stærkt samarbejde på tværs af rigsfællesskabet.

Andre nyheder