UDDRAG FRA TILIOQ I NORD: Oodaaq får sagsbehandling gennem vinduet

 

 

 

 

 

 

Oodaaq Henningsen kan ikke komme ind på Avannaata Kommunias kontor i Qaanaaq, da han sidder i en kørestol og ikke kan komme op ad trapperne til døren.

Oodaaq Henningsen på 57 år er nogle gange nødsaget til at stille sin el-kørestol under en sagsbehandlers vindue
og råbe op for at lave en henvendelse. –Det hænder, at jeg skal råbe til en sagsbehandler gennem vinduet, når kommunen har glemt at overføre rater af min førtidspension om mandagen, siger Oodaaq Henningsen. –Det er utroligt pinligt at skulle råbe op udefra, hvor alle folk på gaden kan se og høre det hele, siger Oodaaq Henningsen. Han har også oplevet at ringe forgæves til kommunen, som ikke svarer på opkald. 

Han får et fast beløb overført til sin konto hver mandag, da Avannaata Kommunia administrere hans økonomi, og i situationer hvor kommunen har glemt at overføre hans penge, så skal han råbe nede fra Qaanaaqs hovedgade og ind gennem vinduet til en sagsbehandler.

Avannaata Kommunia forklarer til Tilioq , at selve materialerne til en rampe, som skal bygges til kommunens hovedindgang er i Qaanaaq, men at den lokale håndværker har for travlt til at bygge den. Sidste år punkterede hjulene på Oodaaqs kørestol, som han bruger i hjemmet og der gik et år, før der kom en ny kørestol. Han har en el-kørestol til at komme rundt i byen. Oodaaq kan komme op ad rampen til Pilersuisoq butikken. Men, han har brug for at nogle åbner metaldøren ind til Pilersuisoq for, at han kan køre ind over dørtrinnet til butikken. Selv hvis udgangsdøren til venstre er åben, kan han ikke køre ind i butikken, fordi dørtinnet er for højt.

Oodaaqs selvstændige liv under pres
Oodaaq bor på et af de nederstbeliggende huse i Qaanaaq, han benytter sig af vejen tættest på stranden til at køre over til Pilersuisoq butikken for at handle, vejene i Qaanaaq der ikke er asfalterede er hårde og anstrengende at køre i for Oodaaq.
– Jeg kører fast på sneen om vinteren, eller også glider min elkørestol og når der er meget sne i Qaanaaq, så er byen ret stejl at køre i, det er så kun om vinteren.  

Om sommeren er det trættende at køre på vejen, fordi stenene fra grusvejen rammer min el-kørestol eller min krop, siger Oodaaq. Oodaaqs ret til et selvstændigt liv som blandt andet sikres ved handicapkonventionen er under pres, for Oodaaq oplever som person med handicap utilgængeligheden i Qaanaaq, når han ikke kan komme ind på kommunens kontor, og når han ikke har råd til internet eller til selv at handle mad ind af sin førtidspension, at han derfor får leveret varm frokost fra alderdomshjemmets køkken fra mandag til fredag.

Han oplever en stor udskiftning af støttepersoner og står i perioder uden en støtteperson. I maj 2020 fik han en ny støtteperson der er ansat til at være hos ham fra 9-17 i hverdagene. Støttepersonen er ufaglært og Oodaaq skal selv lære ham op i hvordan han bedst kan hjælpes og støttes. I weekenderne og om aftenen er han overladt til sig selv….

Læs hele historien om Oodaaq Henningsen i rejserapporten til Qaanaaq- Tilioq i Nord på s. 20 

Tryk på forsiden af rapporten.