Unge med handicap fra hele Norden mødes i Sisimiut

Fællesforberedelser mellem Norge, Grønland og Danmark om et program til et nordisk ungemøde er klar og fra den 11.-14.november vil unge mødes til et politisk og socialt møde om kreativ aktivisme og rettigheder for personer med handicap.

Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) fra Danmark, Unge Funksjonshemmede fra Norge og Tilioq har sammen planlagt programmet, hvor de 21 unge som skal mødes, kan se frem til forskellige oplægsholdere. Det kommer til at være fokus på handicapkonventionen, netværksdannelse, organisering af foreningsarbejde og at være ung med handicap. De unge får mulighed for at erfaringsudveksling med andre unge med handicap om støtte og hjælpemidler og spørgsmål om seksualitet. De unge kan på workshops lære om rettigheder og organisationsarbejde enten under temaet kreativ aktivisme eller politisk aktivisme, hvor de gennem workshop har plads til at udveksle med hinanden om egne erfaringer og skabe nye initiativer og et netværk på tværs af Norden. Arrangørerne håber at Ungemødet i sidste ende vil resultere i en ungdomsforening i Grønland samt et Nordisk netværk for unge med handicap.     

Programmet for nordisk unge møde 2021

Utilgængelig PDF fil med program for ungemødet
Download unge møde programmet

Norske Ingrid Thunem glæder sig til at møde unge fra Danmark og Grønland.

-Jeg glæder mig rigtigt meget til at tage til Sisimiut, både fordi jeg ikke har været der før, men også fordi unge møde er utroligt inspirerende. At møde andre unge er en fantastisk mulighed for at lære af hinanden og udfordre hinanden, jeg glæder mig meget til ungemødet, siger Ingrid, der er vant til at se nordlys og opleve kulden i Norge.

Ingrid Thunem fra Norge, fra organisationen Unge Funksjonshemmede

-Men, det at arbejde på tværs af landegrænser er nyt og spændende for mig, siger Ingrid. Hun har forventninger til gode samtaler om menneskerettigheder, seksualitet og livet som ung med funktionsnedsættelse, og udveksling af erfaringer på tværs af lande og kulturer.

Politisk fokus på vilkår og forhold for unge med handicap

Selve ungemødet skal afsluttes med en præsentation af de unges budskaber søndag d. 14. november i Sømandshjemmet. Arrangørerne har sendt en invitation til borgmesteren i Qeqqata Kommunia, interessenter på handicapområdet og ikke mindst Naalakkersuisoq for børn, unge og familier Paneeraq Olsen, som alle har mulighed for at deltage fysisk på Sømandshjemmet eller være med online. De ungevil her præsentere resultaterne fra de foregående dages workshops om hvordan der sikres inklusion af unge med handicap i samfundet.

Tilioq vil løbende under ungemødet inspirere deltagerne til at skabe et netværk for unge med handicap i Grønland. Fordi, der er brug for unge stemmer i den politiske debat. Igennem deltagelse i rettigheds- og organiseringstræningen bliver 21 unge med handicap inspireret til at handle på de udfordringer de møder i hverdagen og arbejde for at fremme en inklusionskultur og til at være aktive debattører i de handicappolitiske debatter. De vil gennem træningen blive klædt på til at se sig selv som aktører for forandring, både lokalt, nationalt og fællesnordisk.

Det nordiske unge møde er finansieret med støttet fra Arctic Indigenous Fund, Nordisk kulturkontakt, Nordic Youth Pool, NAPA og Nordisk Velfærdscenter