Dokumentar serie: Jeg er ikke mit handicap

19. marts 2021

Tilioq og Uilu Stories har indgået et samarbejde om et dokumentarprojekt, der vil skildre personer med handicaps hverdagsliv i Grønland. Det er et unikt projekt, som vil fortælle livshistorier som aldrig er hørt før. Serien vil vise, hvordan samfundet kan skabe barriere for personer med handicap, men også hvordan samfundet og menneskene i det, kan fjerne disse barrierer, så personer med handicap kan leve på lige fod med alle andre.

Dokumentarserien er vigtigt, fordi den sætter fokus på de vilkår, personer med handicap lever med. Men også på at livet med et handicap er meget mere end ens funktionsnedsættelse. Det er et helt liv, på godt og ondt ligesom alle andres. På den måde vil dokumentarserien være med til at nedbryder fordomme og fremme inklusion og forståelse af personer med handicap i samfundet.

Serien består af fire programmer, der som udgangspunkt hver især skildrer to personer med handicaps hverdagsliv med dets opture og udfordringer. For at repræsentere forskelligheden indenfor handicap, vil dokumentarserien have fokus på fire overordnede funktionsnedsættelser: fysisk, psykisk, intellektuel og sensorisk. Dokumentarserien stiler efter at dække landet geografisk, samt at de medvirkende repræsenterer en bred aldersgruppe.

Aka Hansen fra Uilu Stories udtaler, ”Jeg går ind i dette projekt fordi, der mangler at blive sat fokus på forholdende for personer med handicap i Grønland. Og det vil jeg gerne være med til at bidrage til. Jeg glæder mig til at møde folk, lytte til deres historier og gøre dem tilgængelige for den brede befolkning. Det er nogle historier som ikke ofte bliver fortalt, men det er vigtigt for hele samfundet at kende til. Så derfor er jeg glad for at samarbejde med Tilioq om dette projekt.

Til oktober 2021 under den nationale handicapuge, vil der være premiere på dokumentarserien. Premieren og serien vil dermed være med til at skabe debat i samfundet og sætte fokus på rettigheder og ligeværd for personer med handicap. I forbindelse med premieren, vil der også udkomme ældstetrinnet på folkeskolerne samt gymnasieklasserne kan arbejde med dele af dokumentarserien. På denne måde vil dokumentaren leve videre og blive set i hele landet.

Projektet er støttet af NunaFonden, som har været en vigtig part i at opstarte projektet. Derudover er projektet yderligere støttet af Tips og Lottomidlernes samt Royal Arctic Line. Tilioq takker alle tre parter for deres store bidrag til projektet.