Tilioq udgiver anbefalinger fra konference 2022

09.09.2022

60 interessenter inden for handicapområdet diskuterede i maj, hvordan Grønland kan lave bæredygtige investeringer i samfundet, der sikrer overholdelsen af handicapkonventionen og ikke mindst FN’s 17 verdensmål. Fokus var på at skabe udvikling uden at lade nogle i stikken.

Hver femte borger i Grønland lever med et handicap. Men handicap vedrører os alle sammen, og det er derfor enormt vigtigt at sikre inddragelse af personer med handicap i investeringer, i uddannelse, i arbejdsmarkedsstrategier, når der skal bygges nye boliger og når infrastrukturen skal udbygges. Personer med handicap er ligesom alle andre forbrugere og deltagere i samfundet. Ifølge FN’s handicapkonvention opstår et handicap, hvis der er barrierer, som hindrer personer med funktionsnedsættelser i at deltage i samfundslivet på lige fod med andre. Samfundet har derfor et ansvar for at sikre investeringer, som fjerner barrierer og sikrer alles deltagelse.  

-Derfor har det været vigtigt for os i Tilioq, at bruge konferencen i maj 2022 til at sætte fokus på bæredygtige investeringer med afsæt i FN’s 17 verdensmål, der kræver inddragelse af personer med handicap i en bæredygtig udvikling. De diskussioner, vi havde under konferencens workshops, har resulteret i konkrete og konstruktive anbefalinger med et særligt fokus på temaerne uddannelse, boliger, handicapforståelse og tabuer samt civilsamfundet, siger handicaptalsmanden Anja Hynne Nielsen.

Leave No One Behind

Handicaptalsmandensinstitutionen Tilioq har fået midler fra NunaFonden til at udgive anbefalingerne i udgivelsen:  ”Leave no one behind- anbefalinger fra Tilioqs konference 2022”. Rapporten bliver sendt til medlemmer af Inatsisartut, Naalakkersuisut og kommunalbestyrelser i hele landet og til civilsamfundet i Grønland. Udgivelsen kan findes på Tilioq.gl på både grønlandsk og dansk.

-Handicapområdet i Grønland har generelt brug for investeringer, men vi har især brug for investeringer i samfundet, som sikrer at personer med handicap er inkluderet, når det handler bedre internet, infrastruktur, boliger, uddannelser og arbejdsmarkedet. Grønland skal sikre de basale rettigheder for personer med handicap, som med den rette hjælp og støtte kan blive en resurse, der bidrager til samfundet ligesom alle andre.

Det skal understreges, at der fortsat er behov for at implementere loven om støtte til personer med handicap, fordi personer med handicap stadig oplever, at det er en kamp at få den rette hjælp og støtte i deres hverdag. På konferencen har det været vigtigt at få sat fokus på inddragelse af personer med handicap i arbejdet med at nå FN’s 17 verdensmål og sikre en bæredygtig udvikling af samfundet. Tilioq arbejder derfor med begge spor for at forbedre forhold for personer med handicap i Grønland.